בשנת 2020 נפתחו בישראל כ-140 אלף חשבונות חדשים לפעילות עצמאית בשוק ההון.
רק כדי להבין את המשמעות של מספר החשבונות שנפתחו – מדובר בגידול שהוא פי שש או שבע בהשוואה לממוצע בשנת 2019.
כמות הכסף העצומה שהוזרמה לשוקים במשבר הקורונה, עליית מחירי המניות הבלתי פוסקת , זיהוי הזדמנויות, ונגישות למערכות מסחר בעלויות אפסיות לא רק מהמחשב אלא אפילו ממכשיר הטלפון – כל אלו היו ללא ספק גורמים שהביאו לגידול הזה לא רק בארץ אלא בכל העולם.
אבל השינוי שקרה לרבים מאיתנו ב–2020 הוא בעיקר שינוי תפיסתי.
פסק הזמן שאפשר משבר הקורונה גרם לרבים מאיתנו לחשוב ולבחון את הנחות היסוד שלנו לגבי מצבנו הכלכלי ומה מצפה לנו בעתיד.
רבים מאיתנו מבינים היום יותר מפעם שאנחנו חייבים לקחת אחריות על העתיד הכלכלי שלנו ומבינים שאיננו יכולים עוד לסמוך על אף אחד שיעשה את זה טוב יותר עבורנו.
בין אם כבר עשינו זאת ובין אם יש לנו רק תוכנית להיכנס לשוק ההון.
בהמשך נבדוק הדרכים נפוצות ביותר לפעילות עצמאית בשוק ההון ונשווה ביניהן על פי הנושאים המרכזיים הבאים:
לפי 4 רביעי רווח והסיכון, ניתן לראות את דרכי הפעולה לפעילות עצמאית בשוק ההון, על מערכת הצירים. כשציר ה- X מראה את הסיכון וציר ה – Y את התמורה הממוצעת מכל אחת מהפעילויות האלה.
לפני שנבדוק כל אחת מדרכי הפעולה באופן פרטני אני רוצה לעשות הבחנה בין שני מושגים שמקובל להשתמש בהם כשמדברים על פעילות בשוק ההון: מסחר בשוק ההון והשקעה בשוק ההון.
התשובה הקצרה היא “לא”.
מי שסוחר בשוק ההון אינו משקיע אבל מעבר לכך – מסחר היא פעילות שאינה מתאימה למוצר שנקרא “מניה” ונראה מדוע:
אם נבדוק כיצד מחיר של מניה משתנה ביחס לציר הזמן נגלה שככל שנסתכל על פרק זמן קצר יותר, המחיר של המניה יהיה תנודתי יותר ובלתי צפוי.
כך למשל הסיכוי של מניה לעלות או לרדת בשנייה הבאה הוא בדיוק 50% גם אם המגמה לאורך השעה הקרובה היא מגמת עלייה.
או, הסיכוי שמחיר מניה בתום השעה הקרובה יהיה גבוה (או נמוך) מהמחיר שלה עכשיו הוא בדיוק 50% גם אם בסוף היום הסתבר לנו שהמחיר שלה ירד.
כך אפשר להמשיך ולפרק את ציר הזמן לפרקי זמן קצרים יותר או ארוכים יותר שישקפו מידה שונה של תנודתיות.
אבל דבר אחד ברור..
ככל שנגדיל את פרק הזמן שבו אנחנו מסתכלים על השתנות מחיר של מניה נוכל לדייק יותר לגבי המגמה של השתנות המחיר.
בהסתכלות על פרקי זמן ארוכים של שנים רבות – מחירי המניות היסטורית תמיד עלו ולכן במונחי השקעה הניבו תשואה עודפת על כל אפיק השקעה אחר.
מסחר במניות הוא ניסיון לתזמן קנייה של מניה בזול ולמכור אותה ביוקר (או הפוך) – זמן קצר לאחר מכן – על מנת לעשות רווח קטן, וחזרה על הפעולה הזאת שוב ושוב.
מסחר במניות היא פעולה שנעשית בפרקי זמן קצרים של השתנות המחיר של המניה וככל שהוא נעשה לפרק זמן קצר יותר – כך הוא חשוף יותר לתנודתיות המחיר והוא פחות יעיל.
לסוחר במניות קיימים מנגנונים יעילים יותר או יעילים פחות שמאפשרים לו להגדיר את ההפסד המכסימלי שהוא מוכן לשאת בו על מנת לבצע את ה”עסקה” שלו.
כלומר – סוחר במניות עושה פעולה שבה הוא מסכן סכום כסף במטרה לנחש האם מחיר המניה יעלה או ירד בזמן הקרוב מתוך כוונה לזכות בסכום גבוה יותר.
סוחר במניות יחזור על הפעולה הזאת שוב ושוב במחשבה שככל שהוא ירבה לעשות אותה הסיכוי שלו להיות צודק ולהרוויח – יגדל.
המהות של פעילות כזאת היא לחלוטין זהה להגדרה שבאה מעולמות שונים שהקשר בינם לבין השקעה הוא מקרי בהחלט.
מסחר במניות – למרות שהוא אחד מדרכי הפעולה הנפוצות ביותר בשוק ההון לקהל הרחב – הוא איננו השקעה אלא הימור לכל דבר ועניין.
מסחר במניות מספק את אותם צרכים רגשיים ונפשיים שקיימים בהימורים והוא ממכר – כך שככל שנרבה לעסוק בו – כך יהיה לנו קשה יותר לוותר עליו.
לסיכום, מסחר היא אחת הדרכים הכי לא יעילות להשיג כסף בשוק ההון ולא משנה אם זה מסחר במניות, אופציות או כל נייר ערך אחר.
גם מבחן התוצאה מראה זאת – רק אחוזים בודדים מאלו שעוסקים במסחר בשוק ההון מצליחים להרוויח כסף וגם זאת – לא בעקביות ולא לאורך זמן.
השקעה במהותה היא הקצאת סכום כסף בהווה למטרת יצירת הכנסה בעתיד שיכולה להיות חד פעמית (הונית) או תשואה שוטפת (פירותית) או שילוב של שתיהן.
משקיע בניגוד לסוחר מוותר על חלום ההתעשרות המהירה והריגושים הנלווים לכך, הוא מודע לכך שרווחים מהשקעה נצברים לאורך זמן ויש לו אורך נשימה וסבלנות לחכות.
לאחר שראינו מה הוא ההבדל בין מסחר בשוק ההון ובין השקעה בשוק ההון נראה בפירוט מה הם המאפיינים העיקריים של דרכי הפעולה בשוק ההון.
בטבלה יש השוואה בין המאפיינים השונים של דרכי הפעולה בשוק ההון. בהמשך המאמר אתייחס לכל אחת מדרכי הפעולה באופן פרטני.
מסחר יומי הוא מסחר במניות בתוך יום המסחר. זה אומר שפעולת המסחר תתבצע במלואה במסגרת זמן מקסימלית של יום מסחר בודד. כך שאם קנינו מניה – אנחנו נמכור אותה בכל מקרה ללא קשר לתוצאה עד לסוף יום המסחר. לא נשאר עם המניה ליום המסחר הבא מה שנקרא אחזקה “overnight”.
הרעיון במסחר יומי הוא לזהות באמצעות ניתוח טכני את נקודת הכניסה לעסקה, לחכות לרווח מסוים ולצאת. סוחר במסחר יומי יבצע בדר”כ מספר “עסקאות” ביום ועל יותר ממניה אחת.
המסחר היומי דורש בחירה של מניות על פי קריטריונים של ניתוח טכני, ישיבה צמודה למחשב במשך שעות ארוכות בהמתנה לאותות כניסה ל”עסקה” ויציאה ממנה ודורש שיטת עבודה מסודרת ומשמעת עצמית מאוד גבוהה שמטרתה לנטרל רגשות.
סוחר יומי צריך לנחש האם מחיר המניה יעלה או ירד בזמן הקרוב ובהתאם לכך לבצע את הפעולה שלו. התוצאה של הפעולה שלו – רווח או הפסד – תקבע רק ע”י אחת משתי האפשרויות הבאות: האם הוא צדק או טעה בהערכה שלו. אין מרווח טעות.
המסחר היומי אינו דורש מהסוחר ידע מעמיק בבחירה פונדמנטלית של מניות שהיא בחירה על סמך הערכת הפעילות העסקית האמיתית של החברה ומצבה בשוק אבל דורש ממנו ידע בניתוח טכני.
לימוד ניתוח טכני אינו פשוט, אינו אינטואיטיבי ומאלץ דפוסי מחשבה שהקשר בינם לעולם האמיתי מקרי בהחלט.
מסחר יומי אינו חשוף למפולת בשווקי המניות היות ומפולת לא מתרחשת באמצע יום מסחר אבל כן חשוף לפרסום נתונים כאלה או אחרים שעלולים להשפיע על כיוון השווקים במהלך יום המסחר.
מצורף קישור לוידאו בנושא “10 דקות על מסחר יומי”:
מסחר SWING דומה במהותו למסחר יומי אבל הוא נעשה לפרקי זמן ארוכים יותר של מספר ימים או אפילו שבועות. כלומר הזמן שיעבור מהכניסה לעסקה עד ליציאה ממנה יכול להגיע אפילו למספר שבועות.
סוחר SWING מסתכל על תנודתיות המחיר של מניה לפרקי זמן ארוכים. ההסתכלות הזו היא יותר על תנודתיות במגמה של מחיר המניה מאשר על תנודתיות המחיר.
גם מסחר SWING נעשה ע”י ניתוח טכני והידע הנדרש כדי לעסוק בו דומה לידע הנדרש במסחר יומי.
מסחר SWING אינו דורש ישיבה ממושכת מול מחשב אבל חשוף למפולת בשווקי המניות ולנתונים ומצב מאקרו כלכלי.
גם מסחר SWING מאפשר לעשות רווח מעליה או מירידה של מחיר המניה, אבל מחיר הטעות במסחר SWING גבוה בדרך כלל ממחיר הטעות במסחר יומי לעסקה בודדת וללא יכולת שיקום.
מסחר SWING נותן בדרך כלל תמורה טובה יותר לסיכון היות וההסתכלות של הסוחר היא לתקופת זמן ארוכה יותר, וככל שתקופת הזמן ארוכה יותר – התמונה של השתנות מחיר המניה ברורה יותר.
מסחר באופציות הוא הימור לכל דבר ועניין.
יש לשים לב – זה נכון כאשר רק כאשר אנחנו מדברים על “מסחר”.
בהמשך נראה שהשקעה ע”י שימוש באופציות היא הדרך הבטוחה והרווחית ביותר להרוויח בשוק ההון.
מסחר באופציות נעשה בדרכים שונות ומגוונות – החל מסתם קנייה של אופציות בציפייה למכור אותן במחיר גבוה יותר וכלה בשימוש במה שמקובל לכנות “אסטרטגיות” – אלא שאלו אינן באמת אסטרטגיות אלא מבנים פשוטים המאפשרים לגדר מעט את הסיכון.
מסחר באופציות הוא מאד מוטה כיוון אבל לא רק. יש באופציות מרכיב של ערך זמן שמשתנה ככל שהזמן עובר וכתוצאה מאירועים שקורים בשוק וערך הזמן הזה משפיע בצורה ניכרת על המחיר שלהן. מי שאינו מבין כיצד אופציות מתומחרות יכול להיתקל במצבים מאד בלתי צפויים.
בנוסף – בגלל היותן של אופציות נכס ממונף – פוטנציאל הרווח וגם ההפסד הם הרבה יותר גדולים מאשר מסחר במניות. מי שהמזל נמצא לצדו יכול להתעשר ממסחר באופציות רק אם ידע להפסיק בזמן. רוב האנשים מאבדים את כל כספם ממסחר באופציות.
אפשר לסחור באופציות גם מבלי להבין מה הן אבל הבנה מעמיקה באופציות לא תמיד תביא לתוצאות טובות יותר ממסחר. מי שמבין טוב באופציות – מבין שלא כדאי לסחור בהן אלא להשתמש בהן בצורה חכמה למטרות שלשמן הן נוצרו ובאו לעולם. מי שמבין טוב באופציות – לעולם לא יסחור באופציות.
מסחר באופציות דורש ישיבה ממושכת מול המחשב, מערב הרבה מאד אמוציות, מעורר הרבה מאד ריגושים והוא ממכר. כל המאפיינים שקיימים בהימורים.
סוחר באופציות לא צריך להבין במניות בכלכלה או בשוק ההון, והבנה כזאת לא בהכרח תשרת אותו טוב יותר.
ההמלצה לכל מי שחושב לפעול באופן עצמאי בשוק ההון היא להכיר טוב מהן אופציות – לעולם לא לסחור בהן אלא להשתמש ביתרונות שלהן לצורכי השקעה – ואלו הם רבים כפי שנראה בהמשך.
אופציות בינאריות הן הונאה ורמאות. מי שנתקל באופציות בינאריות צריך להתרחק מהן כמו מאש.
מאמר זה אינו מוצא לנכון להרחיב בנושא הזה למעט האזהרה שנתנה.
מה הן מניות ערך?
מניות ערך הן מניות שנסחרות מתחת לשווי הפנימי שלהן שמחושב על פי ניתוח פונדמנטלי שהוא ניתוח שבודק את הנתונים העסקיים של החברה כמו רווחים, מכירות, תזרים מזומנים, נתח שוק ומצב הענף בו פועלת החברה ובקיצור – נתונים אובייקטיבים אמיתיים המעידים על השווי האמיתי של החברה.
הרעיון הוא לרכוש מניה שמתומחרת כרגע במחיר נמוך ממה שהוא צריך להיות וזאת על פי נתונים אובייקטיביים, בידיעה – ברמת וודאות גבוהה, שהמחיר שלה יתאים אם עצמו לשווי האמתי ויעלה תוך פרק זמן.
זאת מעבר לעליה שגלומה במחיר המניה בשל הפעילות העסקית הטובה של החברה.
השקעה במניות ערך נחשבת גישת השקעה וותיקה ומזוהה בדרך כלל עם מי שנחשב למשקיע הגדול בכל הזמנים – וורן באפט.
השקעה במניות ערך דורשת ידע מעמיק בנושאים כמו ניתוח דוחות כספיים, מקרו, מתחרים בענף וכדומה – ידע שבדרך כלל נרכש במשך זמן רב ובמוסדות לימוד פורמליים.
השקעה במניות ערך מתאימה לגישת “שגר ושכח”, אינה דורשת מעקב והתעסקות וברוב המקרים נושאת תשואה חיובית.
היא כן רגישה למצב השוק ולאירועים מקרו כלכליים אבל רגישות זאת מתבטלת בדרך כלל כתוצאה מפרק הזמן הארוך שהשקעה כזאת מוחזקת.
הערה: מאמר זה לא דן בהבדלים הקיימים בין אופציות המעוף המוכרות בארץ לבין אופציות הנסחרות בשוק האמריקאי. התעסקות באופציות המעוף היא הימור לכל דבר ועניין. ההתייחסות במאמר לאופציות היא רק לאופציות הנסחרות בארה”ב. |
אופציות הן מודל מתמטי סטטיסטי שנוצר ובא לעולם ככלי ביטוח למשקיע בשוק ההון.
משקיע שיודע לעבוד עם אופציות נכנס לשוק ההון עם סט רחב מאד של כלים שמאפשר לו לבצע פעולות רבות ומגוונות לכל מצב שוק ולכל תרחיש אפשרי ומאפשר לו מרווח טעות הרבה יותר גדול ממה שיש למשקיע ללא אופציות שיכול להיות רק צודק או לא צודק בהחלטה שהחליט.
משקיע עצמאי שנכנס לשוק ההון בלי שהוא יודע אופציות משול לחייל שנכנס לשדה קרב ללא נשק, ללא חליפת מגן וללא קסדה.
הרעיון הכללי בשימוש באופציות הוא לאפשר לנהל תיק השקעות בדרך גמישה והרבה יותר מבוקרת וצפויה מראש שתביא להגדלת התשואה והקטנת הסיכון – שניהם באופן משמעותי ביותר.
כמה מהיתרונות בשימוש באופציות הם:
אופציות נחשבות לכלי מתוחכם קשה ללימוד והבנה שלא בצדק.
לימוד אופציות אינו דורש ידע מעבר לארבע פעולות החשבון הפשוטות, הוא מאוד מובנה ואינטואיטיבי היות שמדובר במודל מתמטי סטטיסטי הגיוני והוא אינו דורש ידע בסטטיסטיקה למעט הבנה מה הוא “סיכוי”.
השקעה נכונה בעזרת אופציות היא השקעה חסרת ריגושים שהתוצאות שלה אינן באות ברגע אלא ככל שהזמן עובר והיא בעלת התמורה הגבוהה ביותר במונחי סיכוי סיכון שקיימת בשוק ההון. חד משמעית!
מקובל לחשוב שבשוק ההון “אין סיכוי ללא סיכון”. מי שרוצה יותר רווחים צריך להגדיל סיכון.
אבל חשוב מאד להבין:
לא כל הדרכים לפעילות בשוק ההון הן בעלות אותה רמת סיכון. עצם הבחירה שלנו בפעילות כלשהי מגדירה מראש באיזה רמת סיכון אנחנו פועלים עוד לפני שעשינו פעולה בודדת.
כך למשל – בחירה של השקעה בעזרת אופציות היא מראש ברמת סיכון נמוכה בהרבה מאשר אם נבחר לפעול בשוק ההון ע”י מסחר יומי.
להמשך הרחבה ולמידה על שוק ההון מצורף קישור לסדרה של 3 סרטונים שימחישו בצורה ויזואלית וירחיבו על הנושאים שעלו כאן במאמר:
סיפור והצלחה ודוגמאות במאמר עשויים להיות בידיוניים ולא בהכרח קשורים לתוצאות אמיתיות.